2024 Psikoteknik Nedir?

Psikoteknik Nedir

Psikoteknik Nedir?

Psikoteknik Nedir, Psikoteknik, ticari amaçla araç kullananların geçmesi gereken algı-refleks testlerini içeren ve başarıldığını gösteren bir psikoanaliz raporudur. Bu rapor, sürücünün psikolojik ve fizyolojik açıdan araç kullanmaya uygun olduğunu kanıtlar. Ayrıca, Psikoteknik Raporu yanında SRC Belgesi de bulundurulması gerekmektedir.

Psikoteknik Nedir
Psikoteknik Nedir

Psiko-Teknik Değerlendirme Sistemi

Psikoteknik Nedir, Psikoteknik değerlendirme, sürücülerin güvenli araç kullanma becerilerini ve trafik kurallarına uyumlarını ölçmek amacıyla kullanılan bir sistemdir. Bu değerlendirme sürecinde, sürücülerin zihinsel yetenekleri (algı, dikkat, hafıza, muhakeme yeteneği), psikomotor becerileri (tepki hızı, el-göz koordinasyonu), ve kişilik özellikleri (risk alma, saldırganlık, sorumluluk duygusu, öz kontrol) bilgisayar destekli test sistemleri ile ölçülebilir.

Bu değerlendirme, sürücülerin trafikteki performanslarını değerlendirirken daha objektif, bilimsel ve standart koşullarda sonuçlar elde etmeyi sağlar. Psikoteknik merkezlerinde genellikle psikiyatri uzmanları ve psikologlar gibi uzmanlar görev yaparlar, böylece değerlendirme süreci güvenilir ve doğru sonuçlarla tamamlanır.

Psikoteknik Nedir
Psikoteknik Nedir

Yasal Konular

Ehliyet İadesi

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na dayalı Karayolları Trafik Yönetmeliği Madde-79; kanunun ilgili maddelerinde tanımlanan nitelikteki trafik suçlarını işleyen sürücüler, tanımlanan usul ve esaslara uygun olarak, Psikoteknik Değerlendirme ve Psikiyatri Uzmanı Muayenesine tabi tutulurlar. Muayene sonucu durumu uygun bulunan sürücülerin sürücü belgeleri Kanunun ilgili maddesinde belirtilen sürenin sonunda iade edilir.

KTY 60 e (Karayolu Taşıma Yönetmeliği Madde 60 Bendi E)

Ticari araç kullanan sürücülerin bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir almaları şarttır.

Psikoteknik Nedir ve Psikoteknik Belgesi Nasıl alınır?

Psikoteknik testlerinde uygun ve doğru cevapları veren sürücüler, genellikle psikoteknik analizinden başarılı kabul edilirler. Bu testler, sürücülerin algı, dikkat, tepki hızı, hafıza ve diğer sürüş becerilerini ölçmek için tasarlanmıştır. Başarılı bir psikoteknik analiz, sürücünün trafikte güvenli ve sorumlu bir şekilde davranabileceğini gösterir. Bu da sürücünün ticari araç kullanması için gerekli belgeyi almaya uygun olduğunu gösterir.

SRC Belgesi Nereden Alınır?

İstanbul Denge SRC, ODY ve ÜDY Merkezi ile 0216 493 42 42 veya 0549 493 42 42 numaralı telefonlarından 09:00 / 20:00 saatlerinde ulaşabilirsiniz.

Pendik SRC Belgesi ve Tuzla SRC Belgesi için araştırma yapıyorsanız size en yakın SRC Kursu için tıklayınız.

Pendik SRC Belgesi ve Tuzla SRC Belgesi için tercih edebileceğiniz kurs Denge SRC Kursudur.

SRC ODY ÜDY Psikoteknik Belgesi
2024 Psikoteknik Nedir

Tuzla bölgesinde bulunan SRC Kursumuza gelerek 1 ayda SRC Belgenizi alabilirsiniz. Psikoteknik Belgesi için randevu oluşturmanız gerekmektedir. Psikoteknik Merkezimize başvurarak randevunuzu alabilirsiniz