Src belgesi nasıl alınır, src belgesi alım süreci, src belgesi fiyatları noktasında sizleri bilgilendiriyor, 1 ayda src belgesi nasıl alınır sizlere aktarıyoruz. Ayrıca eğer ehliyet tarihiniz 25.02.2003 öncesi ise e-devletten src belgesini sınavsız olarak alabiliyorsunuz. Sınavsız src ile ilgili detayları yazılarımızdan inceleyebilirsiniz.
SRC Belgesi Genel Bilgiler
SRC Belgesi almadan önce Uluslararası veya Yurtiçinde Yolcu veya Yük Taşımacılığı yapan tüm sürücülerin bilmesi gereken bilgiler yer alıyor.
SRC Belgesi Nedir, SRC Belgesi ile ilgili en çok sorulan sorulardan birisi de SRC Belgesinin anlamıdır. SRC kelimesi aynı zamanda Sürücü kelimesinin kısaltılmış halidir. Bir başka değişle SRC Belgesi, Ticari Taşıt Kullanma Belgesi olarak toplumda bilinmektedir.
SRC 1 Belgesi, uluslararası yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin bulundurması zorunlu olan mesleki yeterlilik belgesidir. SRC 1 Belgesi‘ne sahip otobüs, minibüs ve yolcu taşımacılığı yapılan herhangi bir araç ile Türkiye sınırları dışarısına çıkabilir ve yolcu taşımacılığı faaliyeti gösterilebilir.
SRC 2 Belgesi, yurt içi yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin bulundurması zorunlu olan mesleki yeterlilik belgesidir. SRC 2 Belgesi‘ne sahip otobüs, minibüs ve yolcu taşımacılığı yapılan herhangi bir araç ile Türkiye sınırları içerisinde yolcu taşımacılığı faaliyeti gösterilebilir.
SRC 3 Belgesi, uluslararası yük taşımacılığı yapan şoförlerin bulundurması zorunlu olan mesleki yeterlilik belgesidir. SRC 3 Belgesi‘ne sahip TIR, kamyon veya kamyonet gibi araç ile Türkiye sınırları dışarısına çıkabilir ve yük taşımacılığı faaliyeti gösterilebilir.
SRC 4 Belgesi, yurt içi yük taşımacılığı yapan şoförlerin bulundurması zorunlu olan mesleki yeterlilik belgesidir. Genellikle evden eve, nakliyat, nakliye, kargo vb taşımacılık işlerini yapan şoförlerin SRC 4 Belgesi alması zorunludur.
SRC 5 alabilmek için SRC 3 Belgesi veya SRC 4 Belgesinden en az birine sahip olunması zorunluluğu bulunmaktadır. SRC 3 Belgesi veya SRC 4 Belgesine sahip olmadan SRC 5 Belgesi almanız mümkün değildir.
SRC kaydolurken sizlerden istenilen evrakları istenilen sınıf SRC belgesine göre yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.
25.02.2003 tarihinden önce B – E – C – D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler bakanlık tarafından sınavsız Src belgesi alma hakkına sahiptirler. Ehliyet sınıfına göre bu şartlarda değişiklikler görülebilir.
SRC5 belgesi almak için en az ilkokul mezunu olma şartı vardır. SRC 5 belgesine başvuru yapabilmek için ise SRC 3 veya SRC 4 belgelerinden birine sahip olmak gerekir.
Ulaştırma Bakanlığından, Milli Eğitim Bakanlığına bağlanan SRC Mesleki yeterlilik kurslarının sınavlarını artık MEB tarafından yapılmaktadır.
Bu belgelerin fiyatlandırılmasıda sınav harcı masrafı bulunmaktadır. Sınav harçları 2020 yılı itibari ile 100,00 TL‘dir. Bu sınav harcı SRC kurs fiyatının dışında tutulur.
SRC sınavının sonucunu öğrenebilmek için girmiş olduğunuz SRC Sınavının tarihini seçmeniz gereklidir. Sınav sonuçlarınızı E-Devlet üzerinden de rahatlıkla sorgulayabilirsiniz.
Src Belgesine başvuru yaptıysanız ve src belgenizin durumu ilgili bilgi alabilirsiniz. SRC belgenizin durumunu e-devlet ekranlarından da rahatlıkla sorgulayabilirsiniz.
SRC ile ilgili çıkmış soruları çözerek bilginizi pekiştirebilir, sınav başarınızı bir adım öne taşıyabilirsiniz.
SRC Belgesi‘ne sahip olmayan araç ve belge sahipleri için uygulanacak cezai işlemler ve para cezalarını bu yazımızda detaylı olarak okuyabilirsiniz. Hangi durumlarda hangi cezalar uygulanır?
SRC belgesi alacak sürücülerin öncelikle hangi derslerden sorumlu olduğunu bilmesi gerekmektedir. Aşağıdaki tabloda SRC sınıfınıza göre sorumlu olduğunuz dersleri görebilirsiniz.
SRC sınıflarına göre alacağınız eğitimler farklılık göstermektedir. SRC sınıfınıza göre hangi dersi alacağınızı ve kısa açıklamalarını bu yazımızda bulabilirsiniz. SRC derslerine giderken hazır olabilirsiniz.