SRC Belgesi Nedir, SRC Belgesi ile ilgili en çok sorulan sorulardan birisi de SRC Belgesinin anlamıdır. SRC kelimesi aynı zamanda Sürücü kelimesinin kısaltılmış halidir. Bir başka değişle SRC Belgesi, Ticari Taşıt Kullanma Belgesi olarak toplumda bilinmektedir.
SRC Belgesi Nedir?
SRC Belgesi nedir, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında Yolcu veya Yük Taşımacılığı faaliyeti gösteren ve bunu meslek edinmiş sürücülerin alması zorunlu Mesleki Yeterlilik Belgesidir. SRC Belgesi, Ulaştırma Bakanlığı tarafından sürücülere verilen bir belgedir. Eğitim ve sınavlarını Milli Eğitim Bakanlığı yapmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Ulaştırma Hizmetleri Mesleki Yeterlilik Kursları tarafından eğitimleri verilmektedir. SRC Belgesi alırken SRC Merkezinizin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı olmasına dikkat ediniz.
SRC Belgesi Gerekli Evraklar
SRC Belgesi kayıt işlemleri için Mesleki Yeterlilik Kursuna aşağıdaki evrakları sunmanız gerekmektedir;
- 2 Adet Biyometrik Fotoğraf
- Ehliyet ve Kimlik Fotokopisi
- Diploma ve Sabıka Kaydı
sunmanız halinde, SRC Başvuru işlemleriniz yapılmış olacaktır.
SRC Belgesi Sınıfları
Bilinen 5 sınıf SRC Belgesi bulunmaktadır. Yapılan taşımacılık faaliyetine göre değiştiği kadar taşınan bölgeler arasında da SRC Belgeleri önce kendi aralarında Yük cinsinden daha sonrada Bölge cinsinden 2 farklı grupta ele alınmaktadır.
- SRC 1 Belgesi – Uluslararası Yolcu Taşımacılığı
- SRC 2 Belgesi – Yurt içi Yolcu Taşımacılığı
- SRC 3 Belgesi – Uluslararası Yük Taşımacılığı
- SRC 4 Belgesi – Yurt içi Yük Taşımacılığı
- SRC 5 Belgesi – Tehlikeli Madde Taşımacılığı
şeklindedir.
SRC Belgesini Kimler Alabilir?
SRC Belgesini Kimler Almalıdır?, SRC Belgesi Kimlere Zorunludur?, SRC Belgesi Kimlere Gereklidir?, SRC Belgesi alacak şoförlerde bazı temel şartlar aranmaktadır;
- En az B Sınıfı Ehliyet Belgesinin olması,
- 66 Yaşından gün almamış olmaları,
- Uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından dolayı sabıka kaydının bulunmaması,
durumlarından en az birinin aksi olması halinde kişi SRC Belgesi alamaz.
SRC Belgesi Nereden Alınır?
SRC Belgesi Nedir, SRC Belgesi 2017 itibari ile Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir. Daha önceden Ulaştırma Bakanlığına bağlı bulunan Ulaştırma ve Mesleki Yeterlilik Kursları artık eğitim ve sınav yapıcılığı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir. SRC Belgesi almadan önce SRC Belgesi Başvurusunda bulunduğunuz SRC Merkezinizin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından SRC Belgesi vermeye yetkili olduğundan emin olun.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış ve yetkilendirilmiş kurumlardan SRC Belgesi alabilirsiniz. Tuzla Denge Ulaştırma Hizmetleri Mesleki Yeterlilik Kursu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış bir eğitim kurumudur.
SRC Belgesi Veren Kurslar
İstanbul Denge SRC, ODY ve ÜDY Merkezi ile 0216 493 42 42 veya 0549 493 42 42 numaralı telefonlarından 09:00 / 20:00 saatlerinde ulaşabilirsiniz.
Pendik SRC Belgesi ve Tuzla SRC Belgesi için tıklayın.
SRC Belgesi Olmadan Araç Kullanılır mı?
SRC Belgesi Nedir, SRC Belgesi olmadan ticari amaç ile herhangi bir taşımacılık faaliyetinde bulunulması durumunda cezai işlem uygulanmaktadır. SRC Belgesi taşımacılık yapan tüm sürücülerin alması zorunlu bir mesleki yeterlilik belgesidir. SRC Belgesi bulunmadığı halde taşımacılık faaliyetinde bulunan sürücülere hemde araç sahibine idari para cezası uygulanır.
- SRC 1 Belgesi olmadığı halde Uluslararası Yolcu Taşımacılığı yapan Sürücüye 350 TL ve Ruhsat Sahibine 850 TL,
- SRC 2 Belgesi olmadığı halde Yurt İçi Yolcu Taşımacılığı yapan Sürücüye 350 TL ve Ruhsat Sahibine 850 TL,
- SRC 3 Belgesi olmadığı halde Uluslararası Yük Taşımacılığı yapan Sürücüye 350 TL ve Ruhsat Sahibine 850 TL,
- SRC 4 Belgesi olmadığı halde Yurt İçi Yük Taşımacılığı yapan Sürücüye 350 TL ve Ruhsat Sahibine 850 TL
idari para cezası uygulanır.
Psikoteknik Belgesi için randevu oluşturmanız gerekmektedir. Psikoteknik Merkezimize başvurarak randevunuzu alabilirsiniz.